“80% van alle verspilling onstaat in de ontwerpfase” (Taiichi Ohno)

Gert Brouwer

Mijn motivatie

"Vooral je gezonde verstand gebruiken"

De kracht van de Lean principes is dat ze zo logisch en eenvoudig uit te leggen zijn dat iedereen ze kan begrijpen en bevatten. De combinatie van theorie, oefenvormen en de overkoepelende verbeteropdracht maakt het overbrengen van de lesstof heel interactief. Ik zie de cursisten in elke training de vertaling maken naar de eigen werkomgeving en elkaar én mij helpen om stap voor stap beter te worden. Werken met Lean betekent voor mij dat je gezonde verstand versterkt wordt door een geweldig theoretisch kader.

Verbeteren doe je met de échte experts

De échte experts, dat zijn voor mij de mensen die een taak elke week 10, 20, 40 uur zelf uitvoeren. De mensen op de werkvloer dus. Zij weten als geen ander hoe de taak gedaan wordt, wat er misgaat en wat belangrijk is om de taak goed af te ronden.

Vaak zijn zij een radertje in een proces. Het is lastig om vanuit die rol het totaal te overzien. Door samen met hen het proces te visualiseren en te bevragen komen er al zoveel verbeter-ideeën naar boven waar je verder mee kunt… elke keer weer fascinerend om mee te maken.

En doordat je ideeën oppakt van de mensen op de werkvloer, worden (gebrek aan) acceptatie en draagvlak omgebogen van mogelijke belemmeringen naar succesfactoren. Bottom-up continu verbeteren is voor mij een onmisbare voorwaarde voor succes.

Projecten gedaan bij onder andere:

De Domeinen
Intrum
Naviva Kraamzorg
Stevin
DELA
DCMR Milieudienst Rijnmond
Universiteit Utrecht

Kenter
COAP
Zorg van de Zaak
Breinkorf
Woongoed Zeist
A-REA